Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ CPT ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) δημοσίευσε σήμερα την έκθεση για την ad hoc επίσκεψή της στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 22 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2021, μαζί με την απάντηση των Ελληνικών αρχών.




Έκθεση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής κατά των σωφρονιστικών ιδρυμάτων στην Έλλαδα δημοσιεύτηκε στο επίσημο ιστολόγιο της Επιτροπής.
Σε άθλιες συνθήκες οι Ελληνικές φυλακές και οι υποδομες τους οπως η υποστελέχωση και η έλλειψη πολιτικής στρατηγικής για την αποσυμφόρηση των φυλακών ειναι ενδεικτικοί λόγοι απο τους πολλούς που αναφέρει στην έκθεση της η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT)

Πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να κρατούνται σε άθλιες συνθήκες που αποτελούν προσβολή και ταπείνωση της αξιοπρεπειάς τους .

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να εξεταστεί η μεταχείριση των κρατουμένων και να επανεξεταστεί η πρόοδος που σημείωσαν οι αρχές στην εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες κράτησης, τη βία μεταξύ κρατουμένων, τη σοβαρή υποστελέχωση και ανεπαρκής παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Για το σκοπό αυτό, η έκθεση περιγράφει τα κρίσιμα ευρήματα από τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, και στις φυλακές Νιγρίτας καθώς και στις φυλακές των νησιών Χίου, Κέρκυρας και Κω.

Η CPT καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κρατούνται σε συνθήκες που αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Η Επιτροπή προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι φυλακές απομακρύνονται από την απλή αποθήκευση ατόμων σε υπερπλήρες, επικίνδυνες και κακές συνθήκες χωρίς σκόπιμες δραστηριότητες σε μέρη που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προετοιμάζουν τα άτομα για επανένταξη στην κοινότητα μετά την αποφυλάκισή τους. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να επενδύσουν σε επαρκές ικανό προσωπικό για τη διαχείριση των φυλακών και την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης σε άτομα που κρατούνται στη φυλακή.

Η CPT διαπίστωσε ότι η θεραπεία των ασθενών στο Κέντρο Υγείας Φυλακών Κορυδαλλού είχε βελτιωθεί κυρίως λόγω του χαμηλότερου αριθμού ασθενών και του υψηλότερου προσωπικού. Από την άλλη, μια στοχευμένη επίσκεψη στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού αποκάλυψε ένα ίδρυμα που έχει παραμεληθεί τόσο πολύ που δεν μπόρεσε να παράσχει την κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς του. Η έκθεση επικρίνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αυτοψίες και την έλλειψη ενδελεχών ερευνών για τους θανάτους υπό κράτηση.

Περαιτέρω, ενώ η έκθεση σημειώνει κάποια πρόοδο στη μεταχείριση των ατόμων που κρατούνται στο Κέντρο Μεταγωγών Κρατουμένων της Αθήνας, η CPT επικρίνει και πάλι τις συνθήκες στις οποίες μεταφέρονται κρατούμενοι σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία.

Στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή των συστάσεων που διατυπώνονται στην έκθεση της CPT. Ειδικότερα, καταρτίζεται ένα αναθεωρημένο Στρατηγικό Σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της CPT.

Διαβάστε την έκθεση στα αγγλικά , στα ελληνικά
Διαβάστε την απάντηση στα αγγλικά , στα ελληνικά


Να θυμηθούμε την επιστολή διαμαρτυρίας των κρατουμένων της Χαλκίδας στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τις άθλιες συνθήκες σίτισης,στέγασης,ιατροφαρμακευτικής κάλυψης,υγιεινής.

Σ εναν θάλαμο 30 τμ σωφρονίζονται 22 άτομα μαζι με κατσαρίδες, κοριούς και αρουραίους.

Αποσπάσματα απο την Έκθεση της Επιτροπής CPT

Η CPT θα ήθελε να πληροφορηθεί εάν έχει επιτευχθεί η χρηματοδότηση και η στελέχωση των ανωτέρω προτεινόμενων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, θα ήθελε να λάβει ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα κάθε μιας από αυτές τις εγκαταστάσεις. Όσον αφορά το νέο Συγκρότημα Δικαστικού Καταστήματος Κράτησης στην Αθήνα, η CPT θα ήθελε να λάβει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια για τις διάφορες συνιστώσες του Συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων του προβλεπόμενου προφίλ των κρατουμένων και των ρυθμίσεων στελέχωσης. 

14. Κατά τον χρόνο της επίσκεψης τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο 2021, ο πληθυσμός των καταστημάτων κράτησης ανερχόταν σε 11,1827 θέσεις με χωρητικότητα 10.175 θέσεων (δηλ. ποσοστό πληρότητας 110 %). Ωστόσο, η κατανομή των κρατουμένων μεταξύ των καταστημάτων κράτησης, ακόμη και εντός των επιμέρους καταστημάτων κράτησης, σημαίνει ότι ο  υπερπληθυσμός είναι πολύ σοβαρότερος από ό,τι αναφέρεται στο ποσοστό του 110 %. Πράγματι, κατά τον χρόνο της επίσκεψης, 24 από τις 34 καταστήματα κράτησης ήταν υπερπλήρη, με 15 καταστήματα κράτησης να έχουν ποσοστό πληρότητας άνω του 130 % της επίσημης χωριτικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων καταστημάτων κράτησης όπως των Ανδρών Κορυδαλλού (152 %), Λάρισας (134 %) και Πάτρας (137 %), ενώ το κατάστημα κράτησης Κομοτηνής φιλοξενούσε 280 κρατούμενους με χωρητικότητα 166 θέσεων (δηλαδή ποσοστό πληρότητας 172 %) και το κατάστημα κράτησης Ιωαννίνων είχε 126 άτομα για 66 θέσεις (δηλαδή ποσοστό πληρότητας 190 %). Αντιθέτως, ορισμένα καταστήματα κράτησης, όπως τα αγροτικά καταστήματα κράτησης της Αγιάς Χανίων και της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, λειτουργούσαν μόλις στο 35 % της χωρητικότητάς τους και το κατάστημα κράτησης Τίρυνθας Αργολίδας είχε μόνο 47 άτομα χωρητικότητας 302 θέσεων. Αυτό οφείλεται κυρίως στα αυστηρά κριτήρια για τη μεταφορά κρατουμένων σε αυτά τα αγροτικά καταστήματα κράτησης. 8 Επιπλέον, οι επίσημες χωρητικότητες της Ψυχιατρικής Μονάδας Κρατουμένων Κορυδαλλού (261 θέσεις) και του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κορυδαλλού (253 θέσεις) υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματική χωρητικότητα των εν λόγω ιδρυμάτων και θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Επιπλέον, οι χωρητικότητες αυτές θα πρέπει να υπολογίζονται χωριστά από το υπόλοιπο σωφρονιστικό σύστημα, δεδομένου ότι τα ιδρύματα αυτά εξυπηρετούν το υπόλοιπο σωφρονιστικό κατάστημα με ασθενείς που συχνά περνούν σύντομα χρονικά διαστήματα στα εν λόγω ιδρύματα προτού επιστρέψουν σε κατάστημα κράτησης. 

Η CPT συνιστά στις Ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την πιο ομοιόμορφη κατανομή του πληθυσμού των φυλακισμένων στα καταστήματα
κράτησης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να εξεταστεί η εγγύτητα με την οικογένεια ή την κατοικία του κρατουμένου. Επιπλέον, θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια για τη μεταφορά προσώπων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης. 

15. Γενικότερα, η CPT επιθυμεί να τονίσει εκ νέου ότι ένα κατάστημα κράτησης δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν λειτουργεί στο 100 % της χωρητικότητάς του. Πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιο περιθώριο για τη μεταφορά κρατουμένων από τη μία πτέρυγα στην άλλη ή για την υποδοχή επιπλέον κρατουμένων ή για την επιστροφή κρατουμένων από προσωρινή αποφυλάκιση. Η Λευκή Βίβλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Υπερπληθυσμό των Καταστημάτων Κράτησης αναφέρει ότι "εάν ένα συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης είναι γεμάτο σε ποσοστό άνω του 90% της χωρητικότητάς του, αυτό αποτελεί ένδειξη επικείμενου υπερπληθυσμού των καταστημάτων κράτησης. Πρόκειται για μια κατάσταση υψηλού κινδύνου και οι αρχές θα πρέπει να αισθάνονται ανησυχία και να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω συμφόρησης". 

Η CPT συνιστά στις Ελληνικές αρχές να λάβουν υπόψη αυτή την αρχή κατά τον υπολογισμό της προβλεπόμενης χωρητικότητας των καταστημάτων κράτησης και του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων εντός των καταστημάτων κράτησης, καθώς και κατά την εξέταση των προβλέψεων για τον πληθυσμό των καταστημάτων κράτησης στο μέλλον.

16. Στην έκθεση σχετικά με την επίσκεψή της το 2019, η CPT αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με τη Μείωση του
Υπερπληθυσμού των Καταστημάτων Κράτησης στην Ελλάδα, 10 βάσει συζητήσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία προσδιόρισε τα βαθύτερα αίτια του υπερπληθυσμού των καταστημάτων κράτησης. Εν ολίγοις, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατανομή των ποινών που επιβλήθηκαν από τα Ελληνικά δικαστήρια σε άτομα που κρατούνται καταδεικνύει ότι, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ποινές είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ενώ ταυτόχρονα τα ποσοστά αποφυλάκισης είναι χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι τα συνολικά ποσοστά εγκληματικότητας στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία και είναι χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο συνδυασμός των σχετικά χαμηλών ποσοστών εγκληματικότητας και των πολύ μεγάλων ποινών φυλάκισης δείχνει σαφώς ότι ο υπερπληθυσμός των Ελληνικών καταστημάτων κράτησης είναι κατά πρώτο λόγο αποτέλεσμα μιας πολύ αυστηρής ποινικής πολιτικής και νομοθεσίας». Η επακόλουθη ανάλυση ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο θεσπίστηκε νομοθεσία και πρακτική επιβολής κυρώσεων για ορισμένα εγκλήματα (π.χ. αδικήματα ναρκωτικών) τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον ποινικό πληθωρισμό και τον υπερπληθυσμό των καταστημάτων κράτησης. Τον Μάρτιο του 2021, η επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με τη Μείωση του Υπερπληθυσμού των Καταστημάτων Κράτησης στην Ελλάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα το 2019 φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον μετριασμό των ποινών για ορισμένα εγκλήματα. Τόνισε επίσης ότι η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική εφαρμογή των κοινοτικών κυρώσεων και μέτρων από μια επαρκώς  στελεχωμένη και με επαρκείς πόρους υπηρεσία αναστολής. Ταυτόχρονα, η επικαιροποιημένη έκθεση επισήμανε εκ νέου τον υψηλό αριθμό ατόμων που είχαν καταδικασθεί σε μεγάλες ποινές φυλάκισης ως παράγοντα υπερπληθυσμού. Για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο του 2021, το 84 % (6.856) των καταδικασθέντων κρατουμένων εξέτιε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης άνω των πέντε ετών στην Ελλάδα σε σύγκριση με το μέσο όρο του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι 35%11. Οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που εγκρίθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των ποινών για ορισμένα εγκλήματα.

17. Η CPT συνιστά στις Ελληνικές αρχές να συνεχίσουν επειγόντως και σθεναρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των καταστημάτων κράτησης, επενδύοντας και δίνοντας περαιτέρω έμφαση σε μη στερητικά της ελευθερίας μέτρα κατά την περίοδο πριν από την επιβολή της ποινής, αυξάνοντας τη χρήση εναλλακτικών λύσεων αντί της φυλάκισης και θεσπίζοντας μέτρα για τη διευκόλυνση της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους. Η CPT θα ήθελε να ενημερωθεί για τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων της ποινικής νομοθεσίας από τον Ιούνιο του 2019 στις πολιτικές επιβολής ποινών και στη χρήση μη στερητικών της ελευθερίας μέτρων. Επιπλέον, η CPT επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό η έγκριση μη στερητικών της ελευθερίας μέτρων να συνοδεύεται από την παροχή στους δικαστές και τους εισαγγελείς της απαραίτητης εκπαίδευσης και από τη διασφάλιση της ύπαρξης της κατάλληλης υποδομής.
 
19. Η CPT συνιστά στις Ελληνικές αρχές να εγκρίνουν αναθεωρημένο Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, με σκοπό την κατάρτιση λεπτομερέστερου σχεδίου για τα επόμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω παρατηρήσεις. Ειδικότερα, θα πρέπει να καλυφθούν και να αντιμετωπιστούν οι ακόλουθοι τομείς:

 > η αποστολή των καταστημάτων κράτησης και οι αξίες σύμφωνα με τις οποίες θα εργάζεται το σωφρονιστικό προσωπικό· 

> το μέγεθος του καταστήματος κράτησης και το φάσμα των ειδών καταστημάτων κράτησης που θα περιλαμβάνει· 

> το φάσμα των δραστηριοτήτων που θα παρασχεθούν, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, και τον όγκο της πρόσβασης που θα έχουν σε αυτούς οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των προφυλακισμένων·
 > η καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων διαχείρισης παραβατών για να βοηθηθούν οι κρατούμενοι να προετοιμαστούν για την επιστροφή τους στην κοινότητα· > οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για την επαγγελματική λειτουργία των καταστημάτων κράτησης (ιδίως των σωφρονιστικών υπαλλήλων), παρέχοντας προφίλ ικανοτήτων για τους βασικούς ρόλους· 
> ο ρόλος και η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση· 
> ο ρόλος και η συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στα καταστήματα κράτησης· 
> χρηματοοικονομικές προβλέψεις για περίοδο πέντε ετών, που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα τηρηθεί και θα εφαρμοστεί η προγραμματισμένη πρόβλεψη εντός των διαθέσιμων επιπέδων πόρων, καθώς και οι εκτός προϋπολογισμού ανάγκες χρηματοδότησης.

 Η CPT επιθυμεί να λάβει αντίγραφο του αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, με ανάλυση των διαφόρων στοιχείων του εντός περιόδου έξι μηνών.

β. κατάστημα κράτησης που επισκέφθηκε η ομάδα της αποστολής

20. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του 2021, η αντιπροσωπεία της CPT πραγματοποίησε επισκέψεις παρακολούθησης στα καταστήματα κράτησης Ανδρών Κορυδαλλού, Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. 
Επισκέφτηκε επίσης το Κατάστημα Κράτησης της Κέρκυρας για πρώτη φορά από το 1997 και το Κατάστημα Κράτησης Χίου για πρώτη φορά από το 2009 και πραγματοποίησε μια πρώτη επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης της Κω. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε στοχευμένη επίσκεψη στο Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού. 
Το Κατάστημα Κράτησης Χίου, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, βρίσκεται στο νησί της Χίου κοντά στη δυτική ακτή της Τουρκίας. Κατά τον χρόνο της επίσκεψης, το κατάστημα κράτησης είχε επίσημη χωρητικότητα 82 θέσεων και φιλοξενούσε 103 ενήλικες άνδρες (δηλ. ποσοστό πληρότητας 125 %) σε εννέα κοιτώνες. 14 Το 75 % περίπου των κρατουμένων ήταν αλλοδαποί και 91 άτομα είχαν καταδικασθεί, εκ των οποίων πέντε σε ισόβια κάθειρξη. 
Το Κατάστημα Κράτησης της Κέρκυρας, που βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, είναι μια παλιά, περιορισμένης χωρητικότητας εγκατάσταση για ενήλικες άνδρες που χρονολογείται από το 1834. Το κατάστημα κράτησης αποτελείται από ένα μικρό κυκλικό τριώροφο κτίριο στο κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τη διοίκηση και το κυλικείο των κρατουμένων, και 10 διώροφες πτέρυγες που εκτείνονται από το κέντρο, 15 πτέρυγες καταλυμάτων (Α έως Ι), καθεμία με 15 κελιά, και η δέκατη πτέρυγα (Κ) με εννέα κελιά για πειθαρχικούς ή διαχωριστικούς σκοπούς. Κάθε πτέρυγα έχει πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο άσκησης. 

Κατά τον χρόνο της επίσκεψης της CPT, το κατάστημα κράτησης φιλοξενούσε 237 άτομα με επίσημη χωρητικότητα 138 θέσεων (δηλ. ποσοστό πληρότητας 171 %). Η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών (227) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών και μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα για να εκτίσουν τις ποινές τους. Οι υπόλοιποι επτά άνδρες κρατήθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Το κατάστημα κράτησης της Κέρκυρας είχε επίσης οριστεί ως η μονάδα υποδοχής διεμφυλικών γυναικών και, κατά τον χρόνο της επίσκεψης, φιλοξενούσε τρεις διεμφυλικές γυναίκες στην Πτέρυγα K.
 Το Κατάστημα Κράτησης Ανδρών Κορυδαλλού περιγράφηκε πιο πρόσφατα στην έκθεση για την επίσκεψη του 2019 και έκτοτε δεν υπήρξαν αλλαγές.16 Κατά την επίσκεψη του 2021 διέμεναν 1.885 άτομα με επίσημη χωρητικότητα 1.200 θέσεων (δηλαδή ποσοστό πληρότητας 154 %), το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά περίπου 200 άτομα από τον Απρίλιο του 2019. Τα περισσότερα άτομα τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση (61 %) και υπήρχαν 1.131 αλλοδαποί (οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, την Αλγερία, το Μπανγκλαντές, τη Γεωργία, το Ιράν, το Ιράκ και το Πακιστάν). Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κορυδαλλού, το οποίο βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο δίπλα στο κατάστημα κράτησης, στεγάζει 128 ασθενείς με επίσημη χωρητικότητα 253 κλινών. 

Το Κατάστημα Κράτησης της Κω είναι ένα μικρό κατάστημα κράτησης που βρίσκεται στο νησί της Κω, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τη δυτική ακτή του Bodrum στην Τουρκία. Κατά τον χρόνο της επίσκεψης, το κατάστημα κράτησης είχε επίσημη χωρητικότητα 56 θέσεων και φιλοξενούσε 97 ενήλικες άνδρες (δηλ. ποσοστό πληρότητας 173 %) σε τρεις κοιτώνες και πέντε μικρά κελιά. Περίπου το 60 %  των κρατουμένων ήταν αλλοδαποί και 52 είχαν καταδικασθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός σε ισόβια κάθειρξη. 

Το Κατάστημα Κράτησης Νιγρήτας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση από την πόλη των Σερρών στη Βόρεια Ελλάδα, περιγράφηκε στην έκθεση σχετικά με την επίσκεψη της CPT το 2019.17 Κατά τον χρόνο της επίσκεψης του 2021, λειτουργούσαν και οι πέντε πτέρυγες, καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από δύο χωριστές μονάδες φιλοξενίας, και το κατάστημα κράτησης φιλοξενούσε 714 ενήλικες κρατούμενους με επίσημη χωρητικότητα 600 θέσεων (δηλ. ποσοστό πληρότητας 119 %). Υπήρχαν 487 αλλοδαποί (68 % του πληθυσμού) με 37 ιθαγένειες.

Δείτε την έκθεση κόλαφος του Συμβουλίου της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστιρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχερισης ή τιμωρίας CPT.



Δείτε και την απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Συμβούλιο της Επιτροπής CPT.



Η απόλυτη εξαθλίωση ,ταπείνωση προς τον άνθρωπο διαδραματίζεται εδώ και χρόνια τώρα στα σωφρονιστίκα ιδρύματα της Ελλάδος και αυτο γιατί όλες οι πολιτικές κυβερνησεις ουδέποτε έδωσαν τα απαραίτητα κονδύλια οπως επισημαίνει και η Επιτρόπη σε ολες τις εκθέσεις της για τον εκσυχρονισμό και την σωστή λειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. 
Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε άκρως ανθελληνικό γεμάτο υποχείρια προσωπικών παθών και υλιστικού κατακλυσμού εντελώς απάνθρωπο μέσω παρανόμων νομοθετημάτων με ανυπαρξία ήθους ανθρώπινης βούλησης λογικής και αισθήματος ευθύνης απέναντι στην κοινωνία των Ελλήνων Πολιτών.


Συντάκτης 
Δελαγραμμάτικα  Ελευθερία




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES &

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook


ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΝΔΩΡΟΣ:2665300856


         

SACRED ELLANIA TEXTS




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου