Τον Σεπτέμβριο του 2022 η NetDragon Websoft (κορυφαία κινεζική εταιρεία υπηρεσιών βιντεοπαιχνιδιών και διαδικτυακής εκπαίδευσης με έδρα την επαρχία Fujian) ανακοίνωσε τον διορισμό της νέας διευθύνουσας συμβούλου της «Ms. Tang Yu, καθιστώντας την το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που κατέχει εκτελεστική θέση.
Η Tang Yu είναι ένα εικονικό ανθρωποειδές ρομπότ που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Ως Διευθύνων Σύμβουλος, η Tang Yu θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «τμήματος οργάνωσης και αποτελεσματικότητας» της εταιρείας. Θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των εργασιών 6.000 εργαζομένων της κινεζικής πολυεθνικής και ως το 2025, όπου η παγκόσμια αγορά μετασυνδέσεων (metaverse) αναμένεται να έχει αξία 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Tang Yu θα βελτιώσει τη ροή της διαδικασίας, την ποιότητα των εργασιών και την ταχύτητα εκτέλεσης. Θα χρησιμεύσει επίσης ως κόμβος δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και αναλυτικό εργαλείο για την υποστήριξη της ορθολογικής λήψης αποφάσεων στις καθημερινές λειτουργίες, καθώς και για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου της εταιρείας.
Στις περισσότερες έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει πλήρως τον άνθρωπο πολύ πιο γρήγορα από ότι πίστευαν και προβλέπουν ότι έως το 2024 οι «έξυπνες» μηχανές θα είναι καλύτερες από εμάς στην μετάφραση των ξένων γλωσσών, έως το 2026 θα γράφουν καλύτερες εκθέσεις από τους μαθητές, έως το 2027 θα οδηγούν καλύτερα τις νταλίκες από ό,τι οι φορτηγατζήδες, έως το 2031 θα είναι καλύτερες πωλήτριες στα καταστήματα λιανικής, έως στο 2049 θα γράφουν καλύτερα βιβλία από τους συγγραφείς, ενώ έως το 2053 θα χειρουργούν καλύτερα και από έμπειρους γιατρούς χειρουργούς. Τέλος έως το 2140, υπάρχει πιθανότητα 50% όλες ανεξαιρέτως οι εργασίες και τα επαγγέλματα να έχουν αυτοματοποιηθεί.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα κράτη του κόσμου ο άνθρωπος να βιώνει απαξίωση, οικονομική εξαθλίωση, ηθική κατάπτωση, αποξένωση από τα ιδανικά του. Αυτές οι τεχνικές απαξίωσης της νοημοσύνης του ανθρώπου αλλά και παρεμβάσεις μέσω προγραμμάτων ελέγχου του νου (mind control), χημικών σκευασμάτων, μεταλλαγμένων τροφών και μοντέλων έχουν καταφέρει να κάνουν τον άνθρωπο παθητικό, άβουλο και εκτός της φυσιολογίας του. Ξοδεύονται τεράστια κεφάλαια κάθε χρόνο σε διαφημιστικές καμπάνιες για να προβάλουν την τεχνητή νοημοσύνη ως ιδανικό για το μέλλον προσπαθώντας να πείσουν τον άνθρωπο ότι θα τον ξεπεράσει.
Αντί να δίνουμε έμφαση στο ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή του ανθρώπου στο μέλλον, ας δώσουμε έμφαση στο τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σήμερα για να καθιερώσει την θέση του ως οντότητα αλλά και ως μοναδικό νοήμον ον στον πλανήτη.
Μέσω της Δημοκρατίας που υποτίθεται ότι έχουν τα παραπάνω κράτη του κόσμου, θα έπρεπε να προάγεται ένα αξιακό σύστημα όπου μέσω αυτού ο άνθρωπος οντολογικά θα πάρει την θέση που του ανήκει ως Άνθρωπος και ως Πολίτης. Θα έπρεπε να παράγει πολιτισμό με πλήρη ασφάλεια αρμονία και συνοχή στο γήινο περιβάλλον του, που του τα παρέχει όλα σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, τους καρπούς της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη, την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια. Η ενέργεια θα έπρεπε να έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα έπρεπε να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους. Θα έπρεπε να παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων. Θα έπρεπε να δημιουργηθούν ειδικές υποδομές όπου οι ερευνητές να μπορούν να υλοποιούν με άνεση τις έρευνες - πειράματα καινοτομικά με την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι των μεγαλοεταιριών.
Ο άνθρωπος, θα πρέπει να ζει και να λειτουργεί μέσα σε μια ευνοούμενη πολιτεία δικαίου, η οποία ρυθμίζεται μόνο μέσα σε ένα αξιακό σύστημα κανόνων και αρχών και όπως αυτό έχει επικυρωθεί ως κεκτημένο πια δικαίωμα μέσα από τους αιώνες αγώνων εκατομμυρίων ανθρώπων. Θεμελιώδες αδιαμφισβήτητο δικαίωμα και αξία είναι, εκτός των άλλων, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δια μέσου της «Δημο-Κρατίας»
Επιμέλεια - Σύνταξη: Ειρήνη Κοκολογιάννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου