«Περίπου βέβαιο ότι η αιτία της φωτιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως είναι περίπου βέβαιο ότι μπήκε σε διαδρομές που περνάνε μετανάστες.
«Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, αλλά εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε», τόνισε αλλά ξεκαθάρισε ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.
«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», χαρακτηρίζοντας το καλοκαίρι ως αρκετά δύσκολο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπήρξαν αδυναμίες, θέτοντας ως πρώτο στόχο να ζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις.
«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα πιo απειλητική για όλους μας, σε έναν κίνδυνο που αφορά τους πάντες, η απάντηση πρέπει να δοθεί απ’ όλους», τόνισε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όλες και όλους που δοκιμάστηκαν από πύρινη λαίλαπα. «Διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει με μεγάλη ταχύτητα όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων ξεκινώντας άμεσα την αποκατάσταση των περιοχών που κτυπήθηκαν. Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όλα όσα προηγήθηκαν, οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας», σημείωσε.
«Οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου»
Κατά τον πρωθυπουργό αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι η δική μας κινητοποίηση δεν πρέπει να μην προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
«Στον τόπο μας, αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο: Έντονο καύσωνα που ακολούθησαν ισχυροί άνεμοι, επικίνδυνος συνδυασμός ζεστού και ξηρού. Υπήρξαν εβδομάδες με περισσότερες από 500 πυρκαγιές», επισήμανε και κάλεσε τους πάντες να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου ακόμα και όταν υπάρχει άμεση κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων και εναέριων μέσων.
«Υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να διαχειριστεί κανείς μια φωτιά στο πεδίο. Το είδαμε και στη φωτιά του Έβρου όταν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, ένα φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνιας το 2018. Η φωτιά στον Έβρο, στην αρχή της, έκαψε σε πέντε ώρες όσο έκαψε μια αντίστοιχη πυρκαγιά στον Έβρο σε πέντε μέρες το 2021», είπε.
Κατέληξε, όμως, στο συμπέρασμα ότι εκ του αποτελέσματος, δεν αποδείχθηκαν οι χειρισμοί αντίστοιχοι των συνθηκών.
Υποστήριξε, πάντως, ότι σήμερα το κράτος είναι παρόν αμέσως και παντού, αλλά η φωτιά επιμένει. «Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις προηγούμενες απειλές, να μην μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχουμε κάνει, ούτε να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Τους αξίζει ευγνωμοσύνη και όχι εύκολη κριτική», επισήμανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου